Architectan retki Tammisaareen 2.9.2023 onnistui hyvin, vaikka museoiden aukioloajat ja kävijärajoitukset edellyttivät jonkin verran suunnittelua. Kaikkiaan 17 architectaa osallistui ekskursioon ja kuljetukset Tammisaareen hoituivat sujuvasti henkilöautoilla ja bussi-junayhteydellä.

Villa Skeppet on Alvar Aallon ystävilleen Christine ja Göran Schildtille piirtämä pieni talo, joka tätä nykyä on kotimuseona. Opas kertoi elävästi niin henkilöiden kuin talonkin historiasta. Valokuvia sai ottaa vain ulkopuolella, joten monet ostivatkin pikku kirjasen kuvineen. Aamulla klo 9:30 Villa Skeppetin päivän ensimmäiseen opastukseen osallistui ensimmäinen ryhmä. Iltapäivän ryhmä pääsi puolestaan museon päivän viimeiselle kierrokselle klo 15:45.

     

Chappe-museossa tapasimme kello 11 ja siellä viihdyimme lähes pari tuntia. Talon arkkitehtuuri valloitti meidät kaikki, vaikka varsinaista opastusta ei ollut. Katsoimme kuitenkin mm. museon suunnittelijan arkkitehti Asmo Jaaksin sekä professori Jenni Reuterin haastatteluvideot. Museon perustajan Albert de la Chapellen mielenkiintoisesta elämästä on pysyvä näyttely. Samassa pihapiirissä on Galleria Elverket ja Raaseporin museo, jossa oli esillä Helene Schjerfbeckin taidetta. Näihin, samoin kuin keskustan jännittäviin taide- ja käsityökauppoihin ehdittiin myös hyvin tutustua.

     

Seuraava yhteinen kohteemme olikin sitten lounas Piazza-ravintolassa, joka sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman ns. Säästöpankin talon yläkerrassa. Hiukan eri aikoihin palattiin kotiin, mutta pankin portailla otetusta ryhmäkuvasta voinee päätellä, että päivä oli oikein mukava!


Jaa