Näyttelyt

2011

Architecta osallistui vuonna 2011 Naisjärjestöjen Keskusliiton satavuotisjuhlanäyttelyyn ”100 vuotta naisten elämää ja tekoja”. Näyttely kertoi naisten tasa-arvon historiasta Suomessa ja esitteli naisjärjestöjen vuosikymmenien työtä sen eteen, että suomalaiset naiset saisivat oman huoneensa, oikeudenmukaisen tilan yhteiskunnassa. Näyttelyn sisältönä oli yksittäisten merkittävien naisten elämäntöiden esittely. Architectaa ja suomalaista naisarkkitehtia edusti näyttelyssä Pirkko Ilonen.

2006

Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenenä Architecta osallistui äänioikeuden 100-vuotisjuhlien ”100 vuotta naisten ääniä ja toimintaa” -näyttelyyn Helsingissä Jugendsalissa 6.9-15.10.2006. Architectan edustajana näyttelyn työryhmään osallistui Leena Tuokko. Architecta esitteli näyttelyssä Wivi Lönnin ja Salme Setälän töitä. Architectan seminaaripäivänä 27.9.2006 arkkitehti TkT Aija Staffans kertoi arkkitehtuurin ja yhteiskuntasuunnittelun tutkimuksesta. Arkkitehti Kirsti Sivén esitteli Loppukiri-senioritaloa. Arkkitehti Saija Hollmén esitteli Senegalin Rufisquen kaupungin naistentaloa (Punaista taloa), jonka suunnitteluryhmään kuuluivat myös Jenni Reuter ja Helena Sandman. Loppukiri ja Punainen talo olivat myös kuvina esillä näyttelyssä. Puhetta johti arkkitehti Anne Jarva. Lisäksi näytettiin YLE:ltä ostettu Wivi Lönnin elämästä kertova DVD-kopio.

1990

Architectalla oli oma osasto Naisjärjestöjen Keskusliiton tapahtumassa ”Ilo olla Nainen” Wanhassa Satamassa vuonna 1990.

1982

40-vuotisjuhlaa varten vuonna 1982 kerättiin aineistoa varhaisemmista naisarkkitehdeista, joista järjestettiin Helsingin kaupungin taidemuseossa näyttely. Se kiersi useissa Suomen kaupungeissa, mm. Tampereella, Kotkassa, Vaasassa ja Kuopiossa. Näyttelytyöryhmään kuuluivat Marja Helenius vastaavana suunnittelijana sekä Pirkko Ilonen, Eva Packalén, Marjukka Tyynilä, Anja Wahlberg ja Kaisa Vepsäläinen. Aineiston pohjalta Rakennustaiteen museo rakensi myöhemmin näyttelyn Profiles, Pioneering Women from Finland. Tämä näyttely oli esillä Suomen rakennustaiteen museon lisäksi lukuisissa museoissa ulkomailla mm. Yhdysvalloissa New Yorkissa, Ithacassa, Washington D.C.:ssä, Clemsonissa, Chicagossa, Duluthissa ja Ann Arborissa sekä Kanadan Torontossa vuosina 1984-1985. Sen jälkeen näyttely kiersi vielä Euroopassa mm. Tukholmassa 1986, Edinburghissa 1989, Hampurissa 1992, Dublinissa 1993 ja Pariisissa 1999.

1978

Les femmes architectes exposent Pariisin Pompidou-keskuksessa oli vuonna 1978 kansainvälinen naisarkkitehtien näyttely, jossa Architecta esitteli 30 paneelilla 20 suomalaisen naisarkkitehtien töitä. Märta Blomstedtin, Elsi Borgin, Signe Hornborgin, Wivi Lönnin ja Aino Marsio-Aallon töistä esitettiin historiallinen katsaus. Esillä oli mm. Elissa Aallon, Raili Pietilän ja Kaija Sirénin töitä. Osaston pystyttivät Anja Hakanen, Kaarina Lehtonen ja Eva-Karin Wilkko-Antell.