Wivi Lönn–muistolaatan suunnittelukilpailu

Architecta järjesti arkkitehtiopiskelijoille suunnatun suunnittelukilpailun Wivi Lönn -muistolaatan suunnittelusta. Muistolaatalla haluttiin kunnioittaa Wivi Lönnin merkittävää elämäntyötä ja tuoda esiin arkkitehdin ammatin naispuolisia pioneereja. Kilpailun voitti arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri nimimerkillä Silhouette.

Roni Koski-Tuurin toteutettu työ Hotelli Helkan seinässä

Wivi Lönnin muistolaatan suunnittelukilpailun voitti arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri Silhouette -työllään. Paljastustilaisuus pidettiin 24.04.2016. Muistolaatta paljastettiin liittyy NNKY:n 120-vuotisjuhlan yhteydessä. Kuvia ja tiedote tilaisuudesta

Kilpailun ratkaisu

Kilpailuun saapui yhteensä 12 kilpailuehdotusta. Tuomaristo piti kilpailun tasoa korkeatasoisena, mutta kolmen ehdotuksen kärki erottui kuitenkin melko selvästi. Seuraavassa käsitellään näitä kolmea parasta ehdotusta, otteet ovat kilpailulautakunnan kokouspöytäkirjasta.

Nimimerkki TAITE
Kolmiulotteinen ja arkkitehtoninen työ, jossa on nerokkaasti ja muista erottuvasti tekstit jaettu kolmelle erilliselle laatalle tekstin painoarvon mukaan. Laattojen taittelusysteemi on vinkeä, sillä laatat saadaan taiteltua yhdestä levystä. Muistolaattaideassa on jotain uutta ja raikasta. Materiaaliksi valittu kupari koettiin ongelmalliseksi mahdollisten värivalumien tähden. Kolmiulotteiset tasot mahdollistavat myös esim. pulujen pesinnän. Todettiin, että työ pitäisi irrottaa seinästä ja jatkokehittää umpinaiseksi. Myös pelkät kolme eri kokoista levyä seinästä irrotettuna ajaisivat saman asian. Lopuksi huomattiin, että työn mittakaavan olisi pitänyt olla isompi. Tekstit ja laatat jäivät liian pieniksi suhteessa rakennuksen massaan ja luettavuuteen. Todettiin, että mittakaavaa ei voi suurentaa, sillä silloin laattojen koko ylittää Helsingin kaupungin määräykset ja jouduttaisiin hakemaan rakennuslupaa työlle, mikä ei ole tässä aikataulutilanteessa mahdollista. Tästä syystä työ jätettiin lopulta kolmannelle sijalle.

Nimimerkki MUISTAEN
Tasapainoinen, rauhallinen ja kaunis sommitelma, josta Wivi Lönnin nimi korostuu hyvin. Kolmiosainen ongelmallinen teksti on osattu jäsennellä hienosti. Syvyysvaikutelma on saatu toteutettua hienovaraisesti. Kaariaihe ottaa talon huomioon. Tekstissä oli kirjoitusvirheitä, jotka on korjattava. Myös tekstien välejä on vielä hienosäädettävä. Erillinen laatta nimelle koettiin tarpeettomaksi. Pitkällisen keskustelun myötä työ pudotettiin toiselle sijalle.

Nimimerkki SILHOUETTE
Työ koostuu erillisestä Wivi Lönnin siluetista ja erillisestä suorakulmaisesta tekstilaatasta. Työ erottuu muista ja on yllätyksellinen. Se on muodonannoltaan hyvin selkeä ja tekstit on jaoteltu kauniisti ja painoarvoltaan oikein. Työ ilmentää hyvin rakennuksen aikakautta ja naiseus korostuu siluetissa, mikä sopii myös siihen, että kyseessä on Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen talo (NNKY). Laattojen taakse sijoitettu valaistus on hieno ja arvokas elementti kaamosaikaan. Todettiin kuitenkin, että sähkön saanti saattaa olla ongelmallista. Samalla todettiin myös, että sähköistys ei ole ratkaisevaa, vaan se voidaan ottaa lisäarvona, jota voidaan tutkia ja josta voidaan neuvotella. Työ todettiin kaikkein valmiimmaksi ratkaisuksi, joka ei juuri tarvitse jatkotyöstämistä. Materiaalivalinnaksi tulisi kuitenkin vaihtaa corten-teräksen tilalle omaa aikaansa enemmän kuvastava messinki. Tällä estetään valumajäljet seinässä. Laattojen tulee olla valmiiksi patinoitua messinkiä ja kirjainten kiillotettua ja lakattua messinkiä. Tekstistä on poistettava pilkku ja piste. Wivi Lönnin nimi voisi olla kapiteeleilla kirjoitettu.
Keskustelun jälkeen raati päätti yksimielisesti asettaa tämän työn ensimmäiselle sijalle.