Excursio Huopalahteen

Asemarakennus / Kuva: Helena Teräväinen

Noin 20 architectaa osallistui ekskursioon Huopalahden vanhalle rautatieasemalle. Alueella sijaitsee useampia rakennuksia, ja tutustuimme siellä niin korjaus-, korvaus- kuin uudisrakentamiseenkin. Oppaanamme oli Liisa Akimof, joka on tämän laajan ja monitahoisen hankkeen dynamo; hän toimii paitsi primus moottorina myös rakennuttajana, rakentajana, vuokranantajana, ylläpitäjänä ja niin edelleen.

Liisa Akimof / Kuva: Leena Lakio-Järvinen

Aseman miljöö on suojeltu ja sinne on rakentumassa aivan ainutlaatuinen asuin- ja toimintaympäristö. Asuintiloja on sijoitettu niin itse asemarakennukseen (missä on ennestäänkin ollut asuintiloja), kunnostettuihin/korvattuihin piharakennuksiin kuin uudisrakennukseenkin, joita alueelle voi rakentaa vielä lisääkin. Piharakennuksissa sijaitsevat mm. sauna- ja pesulatilat sekä entisen piharakennuksen paikalle rakennettu kahvila.

Casa Haga / Kuva: Tuulikki Terho

Kaikille alueen rakennuksille on yhteistä vanhan miljöön ja rakennustapojen kunnioitus, luonnonmateriaalien käyttö niin rakentamisessa kuin pinnoitteissakin sekä talotekniikan sovittaminen asumisen ja huollettavuuden vaatimuksiin. Kaikki tilat lämmitetään maalämmöllä, jota varten alueella on useita maalämpökaivoja. Ilmanvaihto on painovoimainen kaikissa niissä tiloissa, missä se määräysten mukaan on mahdollista. Vesijohdot ja sähköt on vedetty pintavetoina huollettavuuden varmistamiseksi.

Kuva: Leena Lakio-Järvinen

Asuntokasarmi / Kuva: Leena Lakio-Järvinen

Esimerkin nykyvaatimusten sovittamisesta vanhaan miljööseen antaa kahvila. Se haluttiin rakentaa samankokoisena kuin korjauskelvottomaksi käynyt piharakennus, pinta-alaltaan 30 neliötä. Kaikki tekniset ja tilalliset vaatimukset esim. sosiaalitiloista olisivat vieneet koko tuon alan, jolloin asiakaspaikoille ei olisi jäänyt yhtään sisätilaa. Onneksi tässä joustettiin ja sisätilaan saatiin 10 neliötä lisätilaa; sen lisäksi kahvilaan rakennettiin myös ulkoterassi.

Arkkitehtitoimisto Livadyn suunnittelema uusi neliasuntoinen rivitalorakennus on erityisen mielenkiintoinen. Asunnoissa on esteetön alakerta, alaltaan 44 neliötä, missä sijaitsevat olohuone, keittiö ja kylpyhuone. Samankokoinen yläkerta on jaettavissa kahteen tai kolmeen huoneeseen ja siellä on myös erillinen wc-tila. Ullakko on kylmä ja keskiosaltaan hyvin korkea. Tämä mahdollistaa korkealle ulottuvat hormit jolloin painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin. Ulkovuoraus on punamullattu ja kattotiilet kierrätettyjä Kupittaan saven kattotiiliä. Sokkeli ryömintätilaisen rossipohjan ympärillä on massiivista graniittia.

Vierailulla uudessa rivitaloasunnossa / Kuva: Tuulikki Terho

Asuntojen väliseinät, hormit ja kylpyhuoneet ovat tiilirakenteiset. Ulkoseinissä on innovatiivinen massiivipuurakenne, jossa puumateriaali on toisiinsa lomitettuna pystysuunnassa, jolloin se ei painu. Puuosat on sidottu yhteen vaakasuorilla terästangoilla ja rakenne on täysin kierrätettävissä. Ulkoseinän sisäpinnassa on huokoinen kuitulevy ja kaikki asuintilojen sisäseinät on savirapattu.

Pääsimme käymään yhdessä rivitalon asunnossa ja sen tunnelma oli ainutlaatuinen. Ensinnäkin hiljaisuus: kolmilasiset ikkunat pitävät rautatien melun poissa, raskaat väliseinät taas naapurien äänet ja savirappaus- ja puupintojen luoma akustiikka on pehmoinen. Sisäilma on raikas ja puhdas, kun liimoja tai liuotteita ei ole käytetty missään; esimerkiksi kuusipuiset lautalattiat on käsitelty pellavaöljyllä.

Kokonaisprojekti jatkuu ensi kesänä vanhan asemarakennuksen julkisivujen kunnostuksella ja pihatilojen työstämisellä. Vanhojen omenapuiden lomaan on tulossa talouspiha istutuslaatikoineen. Aivan projektin viime vaiheessa asuntojen 1. kerrokseen lisättiin ratapihan puolelle johtavat ovet ja ulkoportaat, jotta asukkaat pääsevät helpommin nauttimaan tästäkin pihatilasta.

Architectan vuosikokous 2024

Excursion jälkeen pidettiin Architectan vuosikokous, jossa käsiteltiin vuoden 2023 toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto, sekä toimintasuunnitelma vuodelle 2024.

Vuosikokoustajia / Kuva: Helena Teräväinen

Kokouksessa valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Anna Brunow ja uusiksi jäseniksi erovuoroisten tilalle Laura Mattila, Eeva-Riitta Mäntyniemi (rahastonhoitaja) ja Helena Teräväinen. Hallituksen jäseninä jatkavat Sara Pietilä-Mortet, Sallamari Hiltunen ja Pauliina Laurila.

Vuosikokoustajia / Kuva: Arja Sihvola


Jaa