Olivia Mathilda (Wivi) Lönn syntyi 20.5.1872 Tampereella, panimomestari Wilhelm Lönnin ja hänen puolisonsa Mathildan toisena lapsena. Koulunsa hän kävi Tampereella ja opiskeli arkkitehdiksi 1890-luvulla, jolloin naisia hyväksyttiin rakennusalan kouluihin vain poikkeusluvalla. Wivi Lönn kirjoittautui vuonna 1891 oppilaaksi Tampereen teollisuuskoulun rakennusosastolle. Valmistuttuaan sieltä seuraavana vuonna Wivi Lönn opiskeli ylimääräisenä oppilaana arkkitehtiosastolla Polyteknillisessä opistossa (myöh. TKK) kolmen lukuvuoden ajan. Opiskeluaikanaan Wivi Lönn harjoitteli Onni Tarjanteen ja Lars Sonckin toimistoissa. Hän valmistui arkkitehdiksi vuonna 1896.

Wivi Lönnin aloittaessa opintonsa vuonna 1895 Suomessa oli jo valmistunut kolme naisarkkitehtia. Wivi Lönn oli kuitenkin ensimmäinen suomalainen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. Hänen ensimmäinen toteutunut rakennussuunnitelmansa oli Tampereen tyttökoulun päärakennus (1898). Tampereen kaudellaan Lönn piirsi useita koulu- ja opistorakennuksia myös muualle Suomeen, mm. Mikkelin yhteiskoulun ja Ebeneser-lastentarhaopiston Helsinkiin.

Wivi Lönn osallistui menestyksekkäästi arkkitehtikilpailuihin ja voitti mm. useita kutsukilpailuja. Hän oli taitava rakennussuunnittelija ja laski itse kattotuolien, palkkien ja kupolien rakenteet. Merkittävää on, että esimerkiksi yhteistyössä Armas Lindgrenin kanssa Wivi Lönn suunnitteli nimenomaan rakenneratkaisut eikä ornamentteja. Heidän yhteisten suunnitelmiensa pohjalta on toteutettu Helsingin Uusi Ylioppilastalo ja Tallinnan Estonia-teatteri.

Vuodet 1911-18 Wivi Lönn asui Jyväskylässä Seminaarinmäellä, missä on useita hänen suunnittelemiaan puurakenteisia asuintaloja. Tällä kaudella Wivi Lönn suunnitteli myös laajalla kirjolla rakennuksia Johan Parviaisen Tehtaille Säynätsaloon, mm. toimistotalon, lastentarhan, koulun, vanhainkodin, sairaalan ja henkilökunnan asuntoja.

Vuonna 1918 Wivi Lönn muutti Helsinkiin. Hänen tämän kauden päätyönään voitaneen pitää NNKY:n rakennusta Helsingin Rautatiekadulla (nyk. Hotelli Helka). Se on suunniteltu yhdessä arkkitehti Aili-Salli Ahteen kanssa vuonna 1927. Rakennuksen valmistuttua Wivi Lönn muutti yhteen asunnoista ja asui siellä kuolemaansa asti vuonna 1966.

Wivi Lönnin 70-vuotispäivä, Lallukka 20.5.1942.

Lisää luettavaa Wivi Lönnistä

Wivi Lönn festivaali 20-22.5. 2022

Wivi Lönn Arkkitehtuurimuseon sivuilla

Wivi Lönn Suomalainen Naisliitto ry sivuilla

Wivi Lönnin Jyväskylän kohteet

Wivi Lönnin työluettelo

Wivi Lönnin suunnittelema K. Sorjosen koti

Wivi Lönn – Suomen ensimmäinen omaa toimistoa johtanut naisarkkitehti

http://www.kirjasto.oulu.fi/wivilonn/johdanto.html

 


Jaa